Dnia 10 maja 2024 klasy 5c i 4a wzięły udział w wycieczce klasowej do Brennej.
Najpierw w Górkach Małych w “Chlebowej Chacie” uczniowie zapoznali się z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem, obejrzeli i przetestowali maszyny, które w dawnych czasach wykorzystywane były w uprawie i obróbce ziarna, a następnie wzięli udział w warsztatach wypieku podpłomyków, które na koniec zjedli ze smakiem razem z masłem, miodem i smalcem. Pod koniec pobytu uczestniczyli również w prelekcji na temat życia pszczół wraz z pokazem sprzętu pasiecznego.
Kolejnym punktem wycieczki była już Brenna i warsztaty w Koziej Zagrodzie pt. “Podejmij pasterskie wyzwanie”. Tutaj wykonaliśmy własnoręcznie filcowe ozdoby, uczestniczyliśmy w warsztacie muzyki górali beskidzkich z grą na instrumentach, a także wyrabialiśmy ser na “żywym ogniu” w kolybie. Zwieńczeniem naszego pobytu było karmienie kóz i zabawa ze zwierzętami. Zmęczeni, ale bardzo zadowoleni wróciliśmy do swoich domów.
D.S.